T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
RİZE / MERKEZ - Rize İmam Hatip Ortaokulu

HAFIZLIK PROJESİ

RİZE İMAM HATİP ORTAOKULU

"ÖRGÜN EĞİTİMLE BİRLİKTE HAFIZ YETİŞTİRME PROJESİ"

 "Örgün Eğitimle Birlikte Hafızlık Projesi" Öğrencinin ortaokul eğitimine devam ederken aynı zaman diliminde Hafızlık eğitimini tamamlamayı amaçlar. Bu kapsamda öğrenci hiç yıl kaybı olmaksızın hafızlık eğitimini almış olmaktadır.

Akademik seçme sınavı ile seçilen öğrenciler Hafızlık hazırlayıcı Yaz Kur'an eğitim kurslarına alınır. 8-10 haftalık bir eğitimin ardından komisyonca değerlendirmeye tabi tutulur. Komisyonca seçilen öğrenciler Eylül ayından itibaren Hafızlık Hazırlayıcı eğitini diğer okul dersleriyle beraber yapmaya başlar. 5. Sınıf okul dersleriyle birlikte Ocak ayının sonuna doğru hazırlık safhasını tamamlayan öğrenciler hafızlık eğitimine başlatılır. 6.Sınıfta öğrencinin kaydı bir yıl dondurulup hafızlığının bitmesi hedeflenir. 6. Sınıfın sonunda bir yıl sonu tüm derslerden sınava alınır, başarılı olanlar bir üst sınıfa geçerek yıl kaybı olmadan eğitimlerine 7. Sınıfta "Hafızlık Talim ve Tekrar" sınıflarına alınır pekiştirme süresi devam eder. Bu pekiştirme sekizinci sınıfta da devam edebilir. Daha önce Diyanet İşleri başkanlığınca açılan Kuran Kurslarıyla yapılan protokol çerçevesinde biri kız diğeri erkek olmak üzere iki Kuran Kursunda hafızlıklar devam ederken aynı zaman diliminde destekleme ve yetiştirme kurslarından da faydalanarak öğretim süreçlerinin unutulmaması zihni hazırlıklarının yerinde olması sağlanır.

09-05-202009-05-2020

 

Öğrenci Seçimi; Öğrenci seçimleri için yapılacak mahalli sınav okulun ilgili branş öğretmenlerden oluşan bir komisyon tarafından hazırlanır. Başvuru esnasında öğrencilerden eğitim öğretim dönemine ait 1. dönem karnesinin fotokopisi istenir. Öğrenciler "mahalli sınava alınırlar". Öğrencilerin sınav notunun % 80 ine 1. Dönem karne ortalamasının % 20 si ilave edilir. Çıkan sonuca göre ilk 60 öğrenci programa dâhil edilir.


09-05-202009-05-2020

Programa her yıl 5. sınıf kademesinde 30 kız ve 30 erkek öğrenci olmak üzere toplan 60 öğrenci alınır. 

Eğitim Öğretim Süreci; Seçilen öğrencilerin Rize Merkez İmam Hatip Ortaokul bünyesinde hafızlık programı için açılan Kur'an Kursu'na ait sınıflarda eğitim öğretim görmeleri sağlanır. Hafızlık hazırlık çalışmaları kapsamında Kuran- kerim eğitimi hafta içi sabah 07.30 da başlayıp 11.00 sona erer, okul dersleri 11.10 da başlayıp 16.10'a kadar devam eder. Hafta sonu ise 08.30 da başlar 13.30'da sona eder. Akademik başarının düşmemesi için hafta sonu Yetiştirme ve Destekleme Kurslarına katılmaları sağlanır. 

Eğitim Öğretim; Hafızlık programında öğrenciler ihtiyaca göre 10, 15'şer kişilik gruplara ayrılır. Her grup için bir hafızlık hocası belirlenir. Öğreticilerin İlahiyat Fakültesi veya İlahiyat Ön lisans mezunu olmasına dikkat edilir.

 

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 04.03.2020 - Güncelleme: 09.05.2020 10:52 - Görüntülenme: 815
  Beğen | 1  kişi beğendi