T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
RİZE / MERKEZ - Rize İmam Hatip Ortaokulu

KUR'AN MUHAFIZLARINDAN ŞEHİTLERE VEFA PROJESİ

Projenin Gerekçesi ve Amacı

Günümüzde "İmam Hatip Ortaokulları"nda eğitim ve öğretim kalitesinin yanında hafızlık programı ile yetiştirilen hafız öğrencilerin sayısı ve kalitesi de artarak devam etmektedir. Okulumuzda  2015 yılında başlayan ve 2019'da da onay alarak okul dersleri ile birlikte   hafız yetiştirme programı uygulanmaktadır. İlimizdeki 4. Sınıftan mezun öğrencilerini bu programa dahil etmek için tanıtım çalışmaları yapılmaktadır. Uygulamayı düşündüğümüz bu proje, okulumuzdaki hafızlık projesinin tanıtımı için oldukça faydalı olacak ve çevremizde farkındalık yaratacaktır. Hafızlık programında yetişen hafız öğrencilerimizle yapmayı planladığımız şehit kabri ziyaretleri  ve hatim duaları ile milli ve manevi değerlerimizin önemi vurgulanacak; toplumdaki dayanışma,  manevi değerlerin önemi imam hatip okullarının yetiştirdiği öğrencilerin toplumsal birlik ve beraberlikteki dinamiğine dikkat çekilmiş olacaktır. Milli ve manevi değerlerimizin başında gelen vatan ve şehitlik bilincinin desteklenmesine katkı sağlayacaktır. Projemiz,  mukaddesata sahip çıkmak adına uygulanan hafızlık eğitiminin imam hatip ortaokulunda normal müfredatla birlikte başarı ile uygulanabildiği konusunda farkındalık oluşturacaktır. Vatan için evledını şehit veren aileler ile iletişim içinde olunacak, hatim  duası etkinliği ile onlara ulaşılarak gönüllerine dokunulacak ve toplumsal dayanışmaya destek verilecektir. Projemizle toplumsal hayatımızın ahenkli ve sağlam bir şekilde  devam etmesi için inanç, ahlak ve manevi değerlerimizin önemine dikkat çekilecektir.  Dini anlayışımız ve heyecanımızdan kaynaklanan bir değerimiz yaşatılarak toplumsal birliğe katkı sağlanacaktır.

Projenin Süresi, Başlangıç ve Bitiş Tarihleri

04.10.2021-30.05.2022

Projenin Hedef Kitlesi

Okulumuzun kadrolu 4 öğretmeni, hafızlık projesinde görevli 1 öğretmen, hafızlığı başarı ile tamamlamış 15 öğrenci (10 Erkek - 5 Kız), gönülü veliler (5 Veli) şehit ailesi ve yakınları.

Proje Paydaşları ve İş Birliği

Rize Şehit Aileleri ve Yardımlaşma Derneği ile işbirliği yapılacak uygulanacak proje kapsamında gidilecek olan şehit kabir ziyaretlerinde dernek vasıtası ile ailelerle iletişime geçilerek ve organizayonda destek alınacak.

Projeden Beklenen Sonuçlar

Projeye aktif katılan okulumuz  hafız öğrencileri, imam hatip okulları hafızlık projesinin etkin ve başarılı uygulamaları konusunda halkın bilgi sahibi olamasını sağlayacaktır.  Başarılı fakat bazı önyargıları sebebi ile çocuğunu imam hatip okullarına vermeyi düşünmeyen velilere de farklı bir bakış açısı kazandıracaktır. Milli ve manevi değerlerine sahip çıkan imam hatip öğrencileri, halkın bu değerlere sahip çıkması için örnek teşkil etmiş olacaktır. Mukkadesatımızın en önemli parçası olan Kur'an-ı Kerim'in bir nevi yürüyen nüshaları olan hafız öğrencilerimizin yetiştiği  imam hatip okullarının hafızlık programından daah geniş kitleler haberdar olacaklardır.Vatanı için canını veda etmiş, birçok ayet ve hadislerle övülmüş şehitlerimize vefa borcumuz olduğu vurgulanacaktır. Proje etkinlikleri, öncesi ve sonrası, uygulana anketler nitel olarak değerlendirilecek ve sonuçlar çıkarılacaktır. Anket sonuçları halkın milli ve manevi  değerlerimize bakış açıları hakkında bilgiler verecektir. Bu bilgiler toplumun bakış açısını ortaya çıkaracak daha sonra uygulanması düşünülen projelere ışık tutacaktır.

Proje Faaliyetleri/ Görünürlük Çalışmaları

EKIM 2021

  • Proje ekibi ile toplantı yapılması, görev dağılımı.Proje uygulama sürecinde  katılımcı öğrenci, veli ve gönüllü misafirlerin bir kısmına  her hatim öncesi ve ve sonrası uygulanacak manevi değerlerin önemi, hafızlık projesine bakış açısı, şehitler için yapılan bu faaliyetler için düşüncelerini içeren açık uçlu  sorulardan oluşan  anketin hazırlanması.
  •        Projede faaliyet göterecek hafız öğrencilerin tespiti.
  •        Projenin ilin idari birimlerine (Valilik , Belediye ,Milli Eğitim Müdürlüğü, Müftülük, Çaykur, Vakıf , dernek vb.) proje tanıtımı için ziyaretlerin yapılması ve destek alınması
  •        Proje tanıtımı için afiş broşür basımı ve görünürlük çalışmaları.
  •        İldeki basın, yayın  , medya, internet sitesi, cadde ve sokak reklam panolarının kullanılarak proje tanıtımı.
  •        Rize Şehit Aileleri ve Yardımlaşma Derneği ile işbirliği yapılarak proje süresince her ay iki şehit kabri ziyaret edilecek şekilde  farklı ilçelerden 10 şehit isminin tespiti ve planlama yapılması.
  •        Projede kullanılacak malzeme alımları için görüşmeler yapılması ve temini.
  •        Proje uygulanamasında ulaşımda kullanılacak arçaların ayarlanması ve gerekli görüşmelerin yapılması.

KASIM 2021- NİSAN2022

  • Yapılan planlama doğrultusunda Merkez , Güneysu, Çayeli, , Kalkandere, Derepazarı ilçelerinden seçilen iki şehit mezarının, aylara dağıtılarak  kabri başında hatim ve duasının yapılması.
  • Ziyaret öncesi ilçedeki idari birimlerin davet edilerek gerekli desteğinin alınması.
  •        Halkın davet edilmesi için gerekli iletişim araçlarının kullanılması.
  •        Kabir başında hatim ve dua sonrası katılımcı halka lokum ve gülsuyu dağıtımı. Hatim yapılan şehit ve hatim yapan grup ve proje tanıtımı hakkında bilgilerin yer aldığı el broşürlerinin dağıtımı.
  •        Her ay yapılan hatim program öncesi ve sonrası ölçme aracı olan anketin uygulanması
  •        Yapılan ziyaret sonrası değerlendirme toplantılarının yapılması karşılaşılabilecek eksiklilerin yerinde ve zamanında giderilmesi.
  •        Her ay sonunda proje ekibi ile yapılan toplantı sonucunda iyileştirme çalışmalarının yaplması.

MAYIS 2022

  • Projenin son ayında yapılan çalışmaların farkındalık uyandırması açısından Erzurum ilinde 2017 yılında açılan Osmanlı şehitleri için yapılmış şehit mezarlarının ve tabyaların ziyereti için gerekli izinlerin alınması.
  • İlin idari birimleri ile iletişime geçilmesi, gerekli ulaşım imkanları sağlanması.
  • Proje ekibi ile  Osmanlı Şehitlik Mezarı, merkeze bağlı bir köy mezarlığı ve Tabyalarda  hatim ve dua  yapılması lokum, gülsuyu dağıtımı.
  • Proje tanıtım broşürünün dağıtımı
  • Ankete sonuçlarının değerlendirilmesi ve sonuçların çıkarılması.
  • Proje süreç ve sonuçlarının değişik platformlarda paylaşımı
  • Proje sonuçlarının değerlendirilmesi.
  • Raporların hazırlanması.

 

Projemizle ilgili yapılan faaliyet resim ve haberleri için tıklayınız.


Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 15.12.2021 - Güncelleme: 20.12.2022 10:34 - Görüntülenme: 146
  Beğen | 0  kişi beğendi